[Dit is een verplichte mededeling] Deze website bewaart cookies op uw apparaat om te kunnen functioneren, om uw bezoekgedrag te analyseren ter verbetering van de website en om advertenties af te stemmen op u als bezoeker. Klik hier om de volledige mededeling te lezen. Doorgaan op deze website betekent akkoord.

« Return to front page


Book Cover

Nudging en Overtuigen

Gedragsverandering in de praktijk

Auteurs:
Reinout Van Zandycke, Ciska Wybo
Recensent:
Quintus C. Hegie, MSc
Verkrijgbaar bij:
ManagementBoek.nl

Dat gedrags­verandering bij klanten, medewerkers en andere mensen in de praktijk brengen helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, blijkt wel uit het nieuwe boek "Nudging & Overtuigen" van Reinout van Zandycke en Ciska Wybo.

De auteurs Reinout van Zandycke en Cyska Wybo zijn er wat mij betreft in geslaagd om met "Nudging & Overtuigen" gedragsverandering middels nudging toegankelijk en helder te maken voor een breed publiek. Het boek las lekker vlot, met voldoende concrete praktijkvoorbeelden om bij de geschreven informatie en de ondersteunende casusfoto's en beeldschermknipsels een goede voorstelling te kunnen maken. De opzet met de onderverdeling van nudging en overtuigingstechnieken naar 12 hoofdthema's maken het boekwerk tevens zeer toegankelijk voor mij om terugkerend als inspiratiebron te dienen bij gedragsveranderings­projecten.

Stappenplan voor nudging

Qua indeling begint "Nudging & Overtuigen" allereerst met de beantwoording van de vraag wat nudging nu precies is. Daarna delen de auteurs een simpel stappenplan genaamd 'het kompas' om bij elk gedrags­veranderings­project met nudging aan de slag te gaan. Vervolgens bestaat het overgrote resterende deel van het boek uit 105 praktijkvoorbeelden en enkele uitgelichte (zowel Belgische als Nederlandse) casussen, die elk de verschillende behandelde nudgings­technieken consequent aanhalen. Ten slotte volgt er nog een kort hoofdstuk over ethiek en kritiek inzake de inzet van en het wetenschappelijk bewijs achter nudging. En elk hoofdstuk sluit af met een opsomming van 3 tot 5 concrete inzichten voor jou als lezer om te onthouden.

Evalueren

Interessant vind ik dat sommige voorbeelden en onderwerpen zich qua bewijs of de nudging techniek nu wel of niet werkt elkaar deels tegenspreken. Alhoewel de auteurs naar mijn idee voldoende verwijzen naar verder verdiepende literatuur, inclusief academisch onderzochte testresultaten, komt wel duidelijk naar voren dat nudging zeker niet als een heilige graal opgevat dient te worden. Afhankelijk van het project en de situatie, zullen bepaalde nudgingstechnieken vast en zeker kunnen gaan werken. Maar je dient dan ook wel goed te blijven evalueren of het gewenste beïnvloedingseffect wel wordt bereikt. Deze toets is trouwens onderdeel van het 'kompas voor gedrags­verandering' dat in hoofdstuk 2 behandeld wordt.

Leuk en leerzaam

Zelf ben ik ook erg genudged als het ware om nou juist dit boek te recenseren. Bij een recent teamoverleg had ik iedereen ter voorbereiding gevraagd om een recent leerinzicht te delen met de collega's uit het team. Daarbij noemde mijn direct leidinggevende een ander, meer theoretisch/wetenschappelijk boek over nudging, dat hem onlangs erg heeft geïnspireerd voor nieuwe inzichten voor hem als teammanager. Via het netwerk van klantgericht ondernemende specialisten kreeg ik dezelfde week een algemene e-mailoproep met de vraag 'wie wil dit boek "Nudging & Overtuigen" voor ons recenseren?' Nu ik dit zo achteraf beschouw als zijnde die recensent van dat boek, begin ik in te zien welke van de behandelde nudges concreet voorbij zijn gekomen. Dat vind ik erg leuk en leerzaam.

Ethiek en kritiek

Ietwat opvallend aan "Nudging & Overtuigen" vond ik het hoofdstuk over ethiek en kritiek. Ik heb het gevoel dat het apart is geschreven van de andere hoofdstukken. Het is namelijk het enige hoofdstuk dat 1 hele pagina aan bronverwijzingen erbij vermeldt. Daarnaast viel me op dat de auteurs bij het onderwerp 'sludging' een redelijk stevige uitspraak doen. Zo zouden overheidsprojecten altijd met goede intenties zijn, terwijl bedrijfsprojecten daarentegen de aangewezenen zijn om 'destructieve' of 'manipulatieve' nudgingstechnieken te gebruiken om hun commerciële doelstellingen te bereiken. Hoe zit dat dan bijvoorbeeld met de politieke en militaire takken van overheidsorganen, die nu ook steeds meer de krachtige invloed van nudging herkennen en bewust zijn gaan inzetten?

Flowlight casus

Welja, hoe dan ook hebben van Zandycke en Wybo met "Nudging & Overtuigen" een zeer sprekend boekwerk samengesteld. Het boek zal jou als lezer zeker inspireren, al dan niet door de interessante en leerzame praktijk­voorbeelden zoals bijvoorbeeld de Flowlight casus (#85). Het gaat je lukken om gedrags­veranderingen voor jouw eigen project in de praktijk te brengen met de behandelde nudge-technieken. Die eerste nudge hebben van Zandycke en Wybo jou alvast gegeven!

Over de recensent

Portrait Econometrist en informaticus Quintus C. Hegie, MSc (38) is zeer krachtig in het combineren van linker- en rechterhersenhelft voor het beïnvloeden van gedrag door nudge-technieken standaard op te nemen in het ontwerp van meetbare klantreizen. Voor bedrijven ontwikkelt hij met name slimme software op het snijvlak van gevorderde data analyse, bedrijfswaarde optimalisatie en technisch schaalbare innovatie.

"De grootste fout die je kunt maken is overtuigd zijn dat je gedrag niet beïnvloed wordt door nudging." - Quintus C. Hegie, MSc, www.quintushegie.com

FREE BUSINESS BOOST NEWSLETTER SIGN UP

Connect 1st degree with entrepreneur Quintus for exclusive access to a profound network of business go-getters, 6-figure income earners and abundant life achievers.

Receive valuable business tips, marketing mastering tricks, free life-coaching advice, training videos and much more right in your e-mail box.

  • Writing to You from The Official Lowest Point in The Netherlands, near Rotterdam (The Only Way Is Up™)

  • Paid phone coaching & videocall consultations (Google™ Meet, Microsoft™ Teams, Zoom™, etc.) available

  • Message me on LinkedIn (for Business Opportunities)

Find yourself voluntary filling in & submitting this activation form

N.B. You'll need to confirm your free subscription by clicking the link in the e-mail sent to you. If you did not receive an e-mail please double-check the correct spelling of your e-mail addres, check your commercial mailings box or junk folder. Unsubscribe at any time to cancel your growth path and revert back to boring average.