[Dit is een verplichte mededeling] Deze website bewaart cookies op uw apparaat om te kunnen functioneren, om uw bezoekgedrag te analyseren ter verbetering van de website en om advertenties af te stemmen op u als bezoeker. Klik hier om de volledige mededeling te lezen. Doorgaan op deze website betekent akkoord.

« Return to front page


Book Cover

Data Bedreven Marketing

Laat je niet langer leiden door data, maar wordt data bedreven

Auteur:
Danny Oosterveer
Recensent:
Quintus C. Hegie, MSc
Voor:
Platform voor Klantgericht Ondernemen
Verkrijgbaar bij:
ManagementBoek.nl

In een tijdperk waarin marketing data ten overvloede beschikbaar is en data dikwijls als een leidende feitelijkheid wordt ingezet, biedt Danny Oosterveer met zijn boek "Data Bedreven Marketing" marketeers op een vlotte en overziende manier de mindset om de teugels van de data stortvloed in handen te blijven houden.

Steeds meer bedrijven proberen met hun marketing inspanningen de slag te maken naar meer data gedreven sturing. Maar in plaats van je te laten leiden door data, stelt Danny Oosterveer in zijn nieuwe boek "Data Bedreven Marketing" dat je als marketeer beter bedreven met dan gedreven door data kunt worden. Op de data bedreven manier haal je juist die inzichten uit de data, die de strategie en doelstellingen van jouw bedrijf ondersteunen. En blijf je verbonden met de customer journey van jouw doelgroep.

Ik ervaarde het lezen van het boek "Data Bedreven Marketing" als vlot, toegankelijk en realistisch. Danny's boekwerk lijkt zijn energie om te vertellen, communiceren en vertalen naar een nieuwe blik goed uit te stralen. Ik verwacht dat marketeers - als de primaire doelgroep voor dit boek – die stijl ook als prettig zullen ervaren. Verwacht niet al te veel cijfers in dit boek (eerder een enorme lijst bronverwijzingen), maar meer een mindset, aangevuld met concrete aandachtspunten op de diverse onderdelen die bij data bedreven marketing komen kijken.

Voorbeelden: Hoe ga je om met data bij marketing? Wat kun je als marketeer met data? En wat juist ook niet? Is data wel betrouwbaar en compleet? Waar past data binnen het grotere plaatje van marketing? Zowel de kracht als de valkuilen van data bespreekt Danny Oosterveer. Aan actuele onderwerpen, zoals privacy en big data, wijdt Danny een heel hoofdstuk. Na het lezen van "Data Bedreven Marketing" krijg je hiermee een compleet overzicht van een leidende (in plaats van geleidde) mindset omtrent data. En je krijgt een plan om voor je eigen marketing inspanningen de vertaalslag te maken naar bedrevenheid met data.

Twee voor de lezer belangrijke concrete raamwerken die in "Data Bedreven Marketing" naar voren komen zijn het PEACO en het SNM model:

  • PEACO (Plan, Execute, Analyze, Communicate and Optimize)

    Bij deze werkcyclus komt natuurlijk het gebruik van (kwalitatieve en kwantitatieve) data naar voren, maar vooral ook de actie-gerichtheid en het aspect van communicatie over de opgedane inzichten.

  • SNM (Strategie naar Metric)

    Dit is een manier om je strategie te vertalen naar passende meet­instrumenten, zodat je kunt ontdekken of je op de goede weg zit (en blijft) met je marketing inspanningen.

Van het SNM-model staat een concreet uitgewerkt voorbeeld als one-pager in het boek "Data Bedreven Marketing". In de bijlage vind je een uitgebreide naslag van mogelijke metrics, ingedeeld naar fase in de klantreis.

Heel sterk vind ik dat Danny Oosterveer je als lezer prikkelt om voor jezelf na te gaan denken. Je laat je niet meer afleiden door de Highest Paid Person's Opinion (HIPPO), noch door de indrukwekkende dashboards vol cijfers van data analisten, of door de black-box machine learning modellen van data scientists, en ook niet meer door 'vanity metrics' als aantal likes en aantal kliks die je standaard aangeboden worden in de marketing tools van bedrijven als Facebook en Google. Ga vooral zelf ontdekken wat werkt, voor jouw eigen doelstellingen, en haal zelf de inzichten op. Dat wordt jouw nieuwe motto.

Ik weet uit eigen ervaring dat de data-bedreven methode werkt bij marketing. Toepassing van onder andere de genoemde modellen en het aanhouden van de denk­kaders, waren zeker weten belangrijke ingrediënten om één van mijn startups uit te laten groeien naar een waardering in de tientallen miljoenen. Toch heb ik ook kritiek op dit boek, om door te kunnen pakken naar scale-up.

Want hoe onthoud je als bedrijf nu opgedane inzichten uit de data en marketing? In Danny's illustratie van het PEACO-model op pagina 38 staat een (zich steeds verbeterende) 'standaard' of werkniveau getekend. Maar hoe borg je nu de plek van die standaard op de groeilijn? En kun je voorkomen dat je bedrijf zichzelf elke 3 á 4 jaar weer probeert opnieuw uit te vinden? Uiteraard kan de markt in dat tijdsbestek veranderen, en daarmee de inzichten uit je marketing data, maar het lijkt me ook niet dat je elke 4 jaar wilt hebben dat het marketing team weer dezelfde zaken herontdekt als 'dit werkt' en 'dat werkt toch niet'… Wellicht kijk ik met mijn kritiekpunt wat verder vooruit en is het belang van dit boek met name dat je in de eerste plaats leert data bedreven te worden.

Resumerend vind ik "Data Bedreven Marketing" van Danny Oosterveer een sterk boek met een eigen wijze: de mindset van de punten zelf blijven uitzetten, passend voor jouw bedrijf en doelstellingen. Het boek is met name voor marketeers geschreven die een volledig genoeg beeld willen krijgen van het data bedreven thema. Na het lezen van dit boek kunnen marketeers beter omgaan met data analisten en scientists. Ook stelt het materiaal in het boek de marketeer in staat om data bedrevenheid te introduceren en borgen bij de meeste bedrijven die nog niet zoveel met data doen. Ook als je als manager, data analist/scientist of IT-er moeite hebt om de data bedreven marketing van jouw bedrijf te snappen, dan geeft dit boek je ook de benodigde blik in zijn/haar mindset. Zo wordt iedereen data bedreven in plaats van data gedreven!

Over de recensent

Portrait Econometrist en informaticus Quintus C. Hegie, MSc (36) heeft een tiental jaar praktische ervaring met data gedreven digitale marketing in de financiële branche. Zijn vertrekpunt bij het ondersteunen van bedrijven met hun marketing afdeling is steeds de gedragingen en overtuigingen van de eindklant beter te leren begrijpen. Middels objectieve operationele analyse en continue verbetering van uitgewerkte Data Driven Customer Journeys, maken bedrijven blijvend betere en slimmere keuzes voor waarde creatie voor hun klanten.

"De grootste fout die je kunt maken is denken dat data leidend is." - Quintus C. Hegie, MSc, www.quintushegie.com

FREE DATA ANALYTICS NEWSLETTER SIGN UP

Connect 1st degree with senior consultant Quintus for exclusive access to a profound network of code developers, IT engineers, advanced analysts, data scientists, AI gurus and machine learning experts.

Receive valuable tips for steering business on factual decision making, Business Intelligence (BI) report creation mastering tricks, free data driven analytics advice, training videos and much more right in your e-mail box.

  • Writing to You from The Official Lowest Point in The Netherlands, near Rotterdam (The Only Way Is Up™)

  • Remote and hybrid analytical consulting options (Google™ Meet, Microsoft™ Teams, Zoom™, etc.) available

  • Message me on LinkedIn (for Consulting Opportunities)

Find yourself voluntary filling in & submitting this data form

N.B. You'll need to confirm your free subscription by clicking the link in the e-mail sent to you. If you did not receive an e-mail please double-check the correct spelling of your e-mail addres, check your commercial mailings box or junk folder. Unsubscribe at any time to freeze your data profile.