[Dit is een verplichte mededeling] Deze website bewaart cookies op uw apparaat om te kunnen functioneren, om uw bezoekgedrag te analyseren ter verbetering van de website en om advertenties af te stemmen op u als bezoeker. Klik hier om de volledige mededeling te lezen. Doorgaan op deze website betekent akkoord.

« Return to front page


Book Cover

Big Data ontrafeld

Neem betere zakelijke beslissingen met big data, data science en AI

Auteur:
David Stephenson
Recensent:
Quintus C. Hegie, MSc
Voor:
Platform voor Klantgericht Ondernemen
Verkrijgbaar bij:
ManagementBoek.nl

Big Data is voor een aantal mensen nog steeds een mysterieuze, wellicht wat gehypte term. Maar wat is Big Data nu precies? En wat kun je er binnen je organisatie mee? Plus de belangrijkste vraag: Hoe start je een Big Data project en zet je een Data Science team op? In "Big Data ontrafeld" van David Stephenson vind je geen wetenschappelijke formules, maar wel zijn algoritme om zakelijke beslissingen te gaan maken op basis van data in plaats van onderbuikgevoel.

Het boek "Big Data ontrafeld" is de Nederlandse vertaling van de oorspronkelijke titel "Big Data Demystified" door David Stephenson, Phd. In tegenstelling tot "Creating Value with Big Data Analytics" van Peter Verhoef e.a., een ander boek dat ik heb gerecenseerd, vind je in het werk van Stephenson geen formules.

  1. In het eerste deel van het boek legt Stephenson de term Big Data goed uit. Naast waarom de hype rond Big Data is ontstaan, beschrijft hij ook het nut van Big Data voor organisaties, en geeft hij een rijk aantal mogelijke bedrijfstoepassingen.

  2. In de tweede helft van het boek gaat Stephenson concreet in op hoe je vervolgens Big Data kunt gaan gebruiken in je organisatie. Dit begint met een strategie bepalen waar data en analyse een wezenlijk onderdeel van wordt. Vervolgens kies je de benodigde technologieën en stel je een (permanent) team samen.

Ik zou "Big Data ontrafeld" daarom eerder aanbevelen aan afdelingsmanagers en projectleiders, dan aan data analisten of wiskundigen. Stephenson benadrukt echt de zakelijke toepassing van Big Data voor organisaties en koppelt de 'best practises' voor het opzetten van een data science team aan toegevoegde waarde voor het bedrijf. Een wiskundig innovatief algoritme dat een bedrijf ontwikkelt kan geweldig zijn, maar wordt waardeloos wanneer het geen concrete waarde toevoegt aan de bedrijfsprocessen.

Daar ligt vermoed ik ook de kracht van zijn boek. In de wereld van Big Data kun je als bedrijf, dat nog moet beginnen met data gedreven worden, snel overweldigd worden door hippe termen en complex vakjargon. Maar laat je niet zomaar verleiden door een goede sales pitch van een technologie leverancier. Geef je evenmin zomaar over aan een data scientist die innovatieve, complexe formules voor je uittekent. Hier is een brede strategie en gedegen team opzet nodig!

Stephenson beschrijft enkele voorbeelden van historische incidenten, waarbij een te sterke focus op technologie of op een bepaalde innovatieve analyse methode, tot een groot financieel fiasco heeft geleid bij bekende Amerikaanse bedrijven. Hij benadrukt daarom des te meer om zaken eenvoudig te houden, en steeds in de gaten te houden dat daadwerkelijke toegevoegde waarde aangetoond wordt, welke technische oplossing of medewerkers-initiatief je ook inschakelt.

Al met al heeft David Stephenson met "Big Data ontrafeld" een praktisch en toegankelijk boekwerk geschreven voor bedrijven die in simpele taal instructies willen krijgen hoe een goed Big Data team op te zetten en daar leiding aan te geven. En voor mezelf heb ik er enkele opmerkelijke ervaringen en paradoxale stellingen uit gehaald om met David te bespreken, wanneer ik hem weer eens tegen het lijf loop.

Over de recensent

Portrait Econometrist en informaticus Quintus C. Hegie, MSc (35) heeft een tiental jaar praktische ervaring met data gedreven digitale marketing in de financiële branche. Zijn vertrekpunt bij het ondersteunen van bedrijven met hun marketing afdeling is steeds de gedragingen en overtuigingen van de eindklant beter te leren begrijpen. Middels objectieve operationele analyse en continue verbetering van uitgewerkte Data Driven Customer Journeys, maken bedrijven blijvend betere en slimmere keuzes voor waarde creatie voor hun klanten.

"De grootste fout die je kunt maken is denken alles te weten van je klant." - Quintus C. Hegie, MSc, www.quintushegie.com

FREE DATA ANALYTICS NEWSLETTER SIGN UP

Connect 1st degree with senior consultant Quintus for exclusive access to a profound network of code developers, IT engineers, advanced analysts, data scientists, AI gurus and machine learning experts.

Receive valuable tips for steering business on factual decision making, Business Intelligence (BI) report creation mastering tricks, free data driven analytics advice, training videos and much more right in your e-mail box.

  • Writing to You from The Official Lowest Point in The Netherlands, near Rotterdam (The Only Way Is Up™)

  • Remote and hybrid analytical consulting options (Google™ Meet, Microsoft™ Teams, Zoom™, etc.) available

  • Message me on LinkedIn (for Consulting Opportunities)

Find yourself voluntary filling in & submitting this data form

N.B. You'll need to confirm your free subscription by clicking the link in the e-mail sent to you. If you did not receive an e-mail please double-check the correct spelling of your e-mail addres, check your commercial mailings box or junk folder. Unsubscribe at any time to freeze your data profile.